Někteří
koně odmítají nebo nepřijímají dostatečné množství krmiva a jejich kondice
je z tohoto důvodu nevyhovující. Nejčastější příčinou nedostatečného příjmu
krmiva bývají poranění dutiny ústní, problémy se zuby, onemocnění nebo
únava po namáhavém výkonu.
Základním opatření při nedostatečném příjmu krmiva by mělo být podávání co
nejvíce koncentrované krmné dávky, tj. zvýšení podílu vysoce energetických
jadrných krmiv, např. kukuřice, příp. přídavek rostlinného oleje, který je
nejkoncentrovanějším zdrojem energie. Do krmné dávky by měl být doplněn
komplex vitamínu skupiny B (především vitamín B1) a hořčík. Z krmné dávky
by mělo být zcela vyloučeno málo chutné a nekvalitní krmivo.
Problémy se zuby
Jestliže má kůň chuť do přijímání krmiva, avšak krmnou dávku není schopen
přijmout celou, je nutná pečlivá kontrola jeho dutiny ústní a zubů. Různé
problémy se zuby mají často za následek snížený příjem krmiva, pomalé
krmení a nedostatečné zpracování přijaté potravy. Tento problém se
nejčastěji vyskytuje u mladých 2 – 5letých koní v období přezubování a u
starých koní. Pravidelné vyšetřování a kontrola ústní dutiny a zubů by měly
být samozřejmostí nejen u těchto věkových kategorií. Koním, kteří mají
problémy se zuby je vhodné podávat oves namačkaný, ostatní jádro upravovat
šrotováním a seno před podáváním namáčet.
Méně chutné krmivo
Koně mají individuální preference k různým druhům krmiv. Chovatel by se měl
vždy vyvarovat náhlých rapidních změn krmné dávky. Kromě špatného příjmu
může náhlá změna krmné dávky způsobit problémy se zažíváním a koliky.
Všechny změny, včetně přídavků různých doplňků, by měly probíhat postupně
během 7 – 10 dní, obzvláště víme-li že kůň špatně přijímá nezvyklou
potravu. Málo chutné bývá hodně stébelnaté nebo zaplísněné seno, které by
nemělo být v žádném případě koním předkládáno. Obecně koně preferují z
jadrných krmiv nejvíce oves, chutná je i kukuřice, horší příjem může nastat
v případě ječmene. Krmnou dávku lze zchutnit přídavkem vysoce sacharidového
krmiva např. melasy. S úspěchem lze také k aromatizaci krmné dávky využít
vanilku, anýz nebo výtažek z česneku. Pro lepší příjem sena je možné ho dvě
hodiny před krmení zvlhčit a podávat v síťce.
Zotavení z respiračních chorob
Koně trpící onemocněním dýchacích cest, kašlem, chřipkou apod. mají často
sníženou schopnost vnímat vůni a rozpoznávat předkládané krmivo, a proto ho
mohou odmítat. V tomto případě je vhodné zvýraznit vůni předkládaného
krmiva pomocí aromatizace vanilkou nebo anýzem. Aby se omezila prašnost,
mělo by být podáváno vlhčené a to jádro i seno. Prašnost krmiva nebo
podestýlky působí agresivně a zvyšuje riziko chronických onemocnění
dýchacího aparátu. Jadrné krmivo by mělo být mačkané nebo drcené. Navýšení
dávky kukuřice a rostlinného oleje na úkor objemného krmiva zajistí koni
dostatečný příjem energie aniž by musel přijmout velké množství krmiva.
Špatná krmitelnost po zátěži
Vlivem stresu, fyzické námahy a únavy může fyzická zátěž vést ke ztrátě
chuti přijímat krmivo (obzvláště u nervově labilnějších koní). Příčinou je
obvykle vysoká koncentrace kyseliny mléčné ve svalech, která způsobuje
jejich bolestivost a může mít za následek svalová zranění. Pro eliminaci
hromadění kyseliny mléčné (laktátu) je důležité pečlivé „vykrokování“ koně
po práci, u koní náchylnějších na laktátovou acidózu je vhodný přídavek
sody bikarbony do krmení před nebo krátce po zátěži. Krmná dávka intenzivně
sportovně zatěžovaných koní by měla být obohacena vitamíny skupiny B a
hořčíkem. Tato kombinace vyživuje nervový systém koně, zvyšuje jeho
nervovou stabilitu a podporuje příjem krmiva.
Ing. Lenka Kerhartová
zdroj:Časopis Já mám koně
|